TE610 Ön Lastik Tamiri

TE 610 üzerinde standart Karoo lastikler geliyor.  Bunlar bitince öne Shinko arkaya Mitas takıldı.  İç lastikler ise değişmedi.  Yeni dış lastikler ile ilgili olarak detayları daha önce yazmıştım, girmiyorum. Kısaca özellikle gevşek zemin ve çamurda çok daha başarılı olduklarını belirtelim.

Aralık ayında keyifle ormana doğru sürerken ön lastik gitti.  Bahçeköy’de lastik tamircisi olmadığını da bu şekilde öğrendik.  Motosiklet servisi veren bir yer var.  Tek kişi çalışıyor.  Uzunca bir uğraştan sonra lastik sökülerek, Çayırbaşı’na götürüldü.  Teşhis basit sübap kesmiş.  Tamiri mümkün değil.  Maslak Otosanayi’de Şenkalaycı’da bulunan az kullanılmış lastik tek seçenek idi.  Çin’li bir imalatçı tarafından Metzeler için üretilen standart bir lastik.  Eski lastikte sübap dibinde paslanmalarda göze çarptı.

11 Nisan tarihinde ormanda yapılan gezi kısa sürdü.  Ana toprak yolda (otoban) lastik gene patladı.  Uskumruköy’e dek o şekilde devam ettim.  Dikkat edip ağırlık mümkün olduğunca arkaya verilir ise sürmek mümkün.  Ama asfaltta çok riskli.  Viraj dönmek mümkün değil.  Hız düşerse yalpa artıyor,  hız artarsa yalpa azalıyor ama virajlardaki rsikde aynı oranda artıyor.  Tamircide gene sübap kesiği tesbiti yapılınca römork arkasında geri döndük.

Yoğunluk sebebi ile ancak 7 Mayıs’ta lastikle ilgilenme fırsatım oldu.  Ön lastiğin göbeğine giren alyan anahtar 12 numara.  Orjinal tamir setinden çıkan parçayı kullanarak zorda olsa lastiği söktüm. Motorun ön tekerini havaya kaldırmak ise o kadar kolay olmadı.  Sonuçta aşağıdaki şekilde 3 noktadan dengelenerek ön lastiği boş aldım.
– Sol yan ayağın altına blok koydum ve motor dik konuma geldi. 
– Araba krikosu ile şasiyi alttan kaldırarak ön tekeri boşa aldım.
Resimler bir fikir verir umarım.

Bundan sonra ise yurt dışından gelen Michelin Ultra Heavy Duty iç lastik ile rim lock tabir edilen ve dış lastiği sabitleyen parçanın takılmasına sıra geldi.
 Bu iş için Maslak’ta her zaman gittiğim Suzuki Servisi, Yücel Motor’a yola çıktım.  Motosiklet lastiği tecrübesi olmayan bir lastikçide kıymetli iç lastiğe zarar verme riski vardı.  Michelin iç lastik son derece kalın (4mm!) ve ağır.  Umarım artık uzunca süre iç lastik sorunu yaşamam.
Lastik hakkında biraz detay ve kullanıcı yorumları için aşağıdaki link faydalı olabilir.
Rim Lock ise soldaki ürün.  Jant boyutuna bağlı olarak ön ve arka tekerler için ayrı imal ediliyor.   Fonksiyonu ise dış lastiği sabitlemek. 

Özellikle sert frenle inilen dik yokuşlarda, dış lastiğin iç lastiği dönmeye zorlayarak sübap kesmesini engellemek.  Rim lock takmak için jantta sübap deliği dışında bir delik daha olması gerekiyor.  Sonuçları test ederek göreceğiz.

Daha sonra geri dönerek, lastiği monte ettim ve kısa bir deneme turu da attım. 
– Lastik herşey normal görünüyor.  Jantta kalıcı bir hasar olmamış.  Husky’de kullanılan kaliteli Tagaso Excel Jant görevini yaptı.
– Sökmüşken baktım, ön fren balataları hala iyi durumda.  yani et var.
– 12 numara sağlam bir alyen anahtar edinilerek takım çantasına eklemek lazım.  Ayrıca alet devatı, yolculuk kısa da olsa motora sabitlemek lazım.
Mevsim açılıyor, umarım sürecek zamanım olur.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir