Özgürlüğün Öteki Adı, HANDUT, İpek Yolunda bir Türk Kızı!

handutOnlarca gezi kitabı okudum.  Çok azı beni bu kadar bağladı ve hızla okuyup bitirdim.  Zahide Hanım inanılmaz şekilde pek çoğumuzun göze alamayacağı güzergahlara tek başına gidiyor.  Akıl alır gibi değil.
Toplu taşıma ile seyahat ediyor. Otobüs, tren dolmuş usulü ortak araçlar, kamyon kasası gibi.   Uçak yok gibi. O yüzden sürekli yerel hak ile temas halinde.  Yerel lisanları da biliyor.  Çünkü akademik olarak tarihçi!
İstanbul Üniversitesi Radyo Yayıncılığı ve ODTÜ Tarih Bölümünden mezun oluyor.  Üstüne yaptığı doktora çalışmaları Sosyal Bilimler üzerine.   Nizari İsmaili’leri üzerine araştırma kitabı da var (ki okumak artık farz oldu).   Köy köy kasaba kasaba İran, Özbekistan, Kazakistan, Pakistan, biraz Çin ve ana hedefi olan Afganistan’ı tavaf ediyor. Ne şanslıyız ki bunları kitabında yazıyor.  Misafir edildiği evlerdeki insanlar ile olan diyalogları anıları çok güzel aktarıyor.
Bölgede yaşanan savaşların dikta rejimlerinin insanların hayatına nasıl etki yaptığını, yüzyıllardır geleneklerin belki de bu sebeple ne kadar kuvvetli yaşadığını okuyorsunuz.  Bir yerde klişe seyyahların bakış açılarının çok dışına çıkıyor, okurun Taliban’a olan bakışını bile sarsabiliyor.  (Taliban vize veriyor, ve Türk olduğu için hoş görü görüyor).
Evet insanoğlu çok değişik coğrafyalarda yaşıyor, üretiyor ve soyunu devam ettiriyor. Beklentileri kapitalist düzendeki insanların hırslı haris dünyalarından çok farklı.   Ve bu yüzden belkide çok daha zenginler.  Kapıları da emin olun çok daha fazla açık misafirlere.
Yazarın bu gezilerde bir sponsoru yok.  Son derece kısıtlı bütçeler ile bu yolculukları yapıyor.
Düşünüyorum da bu yolculuklar bir özel vasıta (cip veya enduro motor)  ile ve geniş bütçeler ile yapılsa asla bu anılar birikmez ve gidilen yerlerdeki insanlar ile kaynaşma olmazdı.  Keza yazar gibi tek başına değil de grup halinde seyahat edilmesi durumunda da.    Yani daha çok para ile izole seyahat etmek artık ne kadar mantıklıdır, siz karar verin?
Şehirli bir çok züppe (pardon ama öyle) binlece dolara en son enduro araçları alıp en fazla Şile’ye balık yemeye giderken Zahide Hanım sadece 850 Dolar ile Afganistan’a bir sürü ülke gezerek ve çok şey öğrenerek gidiyor.  Buna benzer tek bir örnek biliyorum ülkemizden.  Nadir Paksoy, kitabın adı “Yaş 21 Hayber Geçidi”.  Sene 1973 ve cebindeki para 100USD. Bakın bu kitap hala satılıyor ise bunu da alıp okuyun.  Geçen 50 yıl zarfında bölge nasıl dengesiz ve tehlikeli hale gelmiş insan üzülüyor.
Yazar sınır geçişlerinin her birini ayrıntılı yazmış. Ve bu sınırların politik siyasi olaylar ile nasılda kolay veya zor olduğunu okuyabiliyorsunuz.  Cesaret, merak ve öğrenmek herhalde Zahide Hanım’ı yönlendiren en büyük olgular.
Zahide Hanım’ın fotoğraf merakı var.  Umarım bir gün o fotoğraflarından bir sunum hazırlar.  İzlemeyi çok isterdim.
Gitmeye Cesaret dahi edemeyeceğimiz coğrafyalar hakkında üstelik tarihi bilgiler ve  karşılaştırmalar içeren bir kitap bu.  Olur ki sizlere de ilham verir.  En azında o coğrafyalarda yaşayan insanlar vehayatları hakkında bilgi edinmiş olursunuz.
Tavsiye etmek ne kelime mutlaka okuyun diyorum.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir