Husqvarna TE 610 Elektrik işleri, ve TUV Muayene!

Husqvarna’nın muayane zamanı gelmiş hatta geçmiş.  Aldık randevuyu. Muayene ücreti kadar da gecikme cezası alıyorlar.  Süper.

Muayeneye girmeden önce artık şarj tutmayan aküyü değiştirdim. Orjinal akü VARTA.  2008 motorda bu kadar dayandı. Piyasada YUASA VARTA ve EXİDE alternatifler var.  Exide’ı tecih ettim. KDV dahil 270TL.  Satıcı firmanın web  sitesi aşağıda. Bir çok semtte satış noktaları var.  Ben Maltepe’den aldım.
İSTANBUL AKÜ
Basit bir prosedürü var.  Ama asit ile işniz olduğundan evde yapmayın.  Firmada bunu yapıp size verebilir.  Asit tehlikeli değdiği yere ciddi zarar verir.  Kör olan biliyorum.
Aküyü doldurdum, 30 dakika bekledim, kapağını kapatıp akıllı şarj (battery tender) ile full şarj ettim.  Sabah tek marşda aldı.

Aldı aldı da korna yok.  Basıyoruz, tık yok.  İnternet’te sigortaların yerini aşağıdaki linkten buldum.
ADVRİDER Elektrik Aksamı
Right-Rear-labeledSöktük plastikleri, sigortalar sağlam.
Korna ön farı tutan plastiğin arkasında.  Söktük, baktık. Kornaya gelen kablolar da sağlam.

Orjinal korna yeri

Kornayı söktük verdik 12VDC, tık yok.  Evet korna sizlere ömür.  Oto parçacısından SEGER marka korna aldım 55DB 20TL.  Adapte etmek  zor olmadı.  Sonuç mükemmel.
Durum böyle, akşama muayenesi var, detayları aşağıda.

Muayene detaylarını kısaca özetler isek;
– Motosiklet muayenesi yapan ve cumartesi günleri de çalışan Masak ve Kızıltoprak istasyonları haftalarca dolu idi.  Randevu almak mümkün olmadı.
– Araç muayenesi de yapan Ümraniye TUV istasyonundan sıra aldım.
– İstasyonda önce kayıt sırası alıyorsunuz plaka ve kilometre bilginizi girince size bir numara veriyorlar. Sanırım motosikletlere öncelik var.  Akşam saat 16:00 istasyon 4 tekerli araçlar ile dolu idi.  Sanki bana kayıt sırası hızla geliverdi.
– NAKİT olarak muayene ücreti ve varsa gecikme ücretini (haraç mı desem?) ödüyor ve istasyonun araç çıkış bölümüne gidiyorsunuz.
– Burada motorlar sıra olmuş bekliyorlar.  Ayrı bir kısım ayırmışlar.  Girdik sıraya.
– PLAKA DA DELİK VAR MI?  Bu konuda kafalar karışık.
Benim anladığım şöyle:  Plaka da tahrifat yaparak EDS (kamera) sisteminde ihlal durumunda aracın tanınmasını engelleyen sürücüler var.  Polis bir genelge ile plakada delik vida başı olmayacak demiş.  Plakada delik var ise araç muayeneyi geçemiyor. Plakayı değiştirmeniz gerekiyor, 20 TL gibi bir ek masraf ve tabi zaman.
– Benim plakada vidalar dış çerçeve üzerinde.  Harf ve rakkamlar ile alakası yok.  Muayeneyi yapan memur kalır dedi.  Onun amiri ise yok geçer dedi!!!!  Ee ne olucak?
Eh geçtik.  Ve fakat bu kadar saçma bir kural olabilir mi?  Plaka gayet net okunuyor ise neden insanlara eziyet ederler anlamam.
Bu arada plakayı kapatan, üstüne zincir takarak okunmasını engelleyen, harf ve rakamlar üzerinde tahrifat yapan sürücüler,   YAPMAYIN! Yakışmıyor.
– Ha birde fren testi var ki, evlere şenlik.  Efendim motor 10km/s hızla giderken ön ve arka fen ile (ayrı ayrı) muayene eden elemanın gözetiminde duruyoruz veee fren testini geçiyoruz!  Önemli nokta sert fren yapmıyor ve tekerleri kitlemiyoruz.
Neyi test ettik biz şimdi?  Bu motor bu istasyona İstanbul trafiğinde geldi ise  frenleri bundan daha iyi zaten çalışıyor.  Arka fren kitlese ne olur kitlemese ne olur?  Zaten bir çok motorda ABS var istesen de kitleyemezsin.  Offroad motorlar ise arazi de zaten arka tekeri kitleyerek döner. vs vs vs.
Pardon ama bu muayene işi bence para toplamak için var hepsi bu.   Düşünün binlerce onbinlerce motordan 2 yılda bir 100 tl topluyorsun.  Rekabet yok!  Devlete payı veriyorsun,,, oh miss.

– Sonuç:  Evet 2 sene için muayeneyi geçtik.

Ve geldik hikayenin üzücü kısmına, haftaya Husky yeni sahibine gidiyor.  Kolay olmadı bu karar.  10 sene boyunca cidden çok zevk aldığım bir motordu.  Ama yakın bir dosta gidiyor olması bir teselli.

2 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir