Hoşgeldin FJR1300!

Evet kısaca Yamaha FJR1300 neden ve nasıl alınır? Özetleyelim.

Bugüne kadar sürekli enduro motor kullandım, tercih ettim.  Bu kararımda bir değişiklikte yok. Amaç 4 silindirli motor kullanmak tecrübe sahibi olmak aslında.

Özellikle asfalt sürüşleri için makinelere bakmaya başladım.  Kısa listede öncelikle Fazer 1.000, Honda Hornet 1.000, Bandit 600 veya 1200, XJR1200 bulunuyor idi. Malum satış sitesinde ve çevrede araştırmalar yapar iken dövizde yaşanan artışlar ve paramızın devalüe olması ile fiyatlar uçuşa geçti.  Özellikle Fazer ve Hornet satın almak mantıksız olmaya başladı.

Kısa gene listemde olan ama 2. Plana bıraktığım FJR sport touring özellikleri ile ön plana çıkmaya başladı.  Kullanan yakın arkadaşların son derece olumlu yorumları ve okuduklarım rotayı bu yöne çevirmeme sebep oldu.  Arada Suzuki GSFX1250’de dikkatimi çekti ise ülkemizde çok az bulunması ve FJR karşısında zayıf kalması elenmesine sebep oldu.

Sonuçta tanıdığım bir galeride satılan ve ilk 3 sahibini direk tanıdığım beyaz (!) FJR 1300 için görüşmeler başladı.  Görüşmeler derken Cuma telefonda konuştum, Cumartesi yerinde görüldü ve motor ekspere sokuldu.  Yamaha yetkili servisinin böyle bir hizmeti var. Ufak bir bedel ile oradaki teknik ekibin tecrübesinden faydalanmak çok akıllıca.  Motor lifte kaldırıldı eksikler veya yapılacaklar tespit edildi.  Satıcı ile ufak bir pazarlık yapıldı ve anlaşıldı.  Takip eden pazartesi satın alma işleri tamamlandı.

Tavsiyem, istediğiniz motoru bütçeniz sınırlarında bulur iseniz uzatmadan işi bitirin.  Sonra kaçan balık büyük olur. Hele bütçenize sığdı ise pazarlığı uzatmayın.

Cumartesi anlaşma sağlanınca motor bakım için bırakıldı.  Yapılacakları aşağıda özetledim;

  • Yağ, yağ filtresi ve aktarma organları yağ değişimi (FJR1300 şaft aktarmalı bir motor)
  • Ön amortisör keçelerinin, amortisör hidroliğinin değişimi. Yayların kontrolü.
  • Fren balatalarının (ön arka), fren hidroliğinin değişimi,
  • Arka jant tamiri (hafif yamuk)

Yamaha Türkiye’den parçaların gelmesi biraz sürdü ama sonunda amortisör keçeleri (bunlar aslında halka şeklinde neden keçe denir bilmiyorum), ön arka balatalar servise ulaştı.  Bu arada jant tamirden geldi.  Lifte alınan motorda çalışma başladı.  İlk iş ön amortisörler söküldü.  Ve bir ufak parça ihtiyacı daha ortaya çıktı.  Metal slider denen bu halkalardan her amortisörde 3 adet toplam 6 adet var.  Ve Türkiye Yamaha stokta yok.  Bunları sipariş ettim www.megazip.net isimli web sitesinden.  Çok pahalı değiller, ve yol parası ürünün yarısı kadar tuttu.  Sonuçta söz verdikleri gibi 7 işgünü içinde ürünler masamda idi.  Hemen servise ilettim. Tuna Motor Kaan Usta hızla montajı yaptı.  Bu arada gereken özel aparatı da Yamaha Türkiye’den temin ettiler, gecikme olmadı.

Motoru bugün aldım ve çıktık yola.

FJR ağır bir motor, hareket edince bu ağırlık hissedilmiyor çünkü ağırlık merkezi yere yakın.  Yavaş hızda manevralarda dikkat edilip kararlı olmak gerek. Ekim ayı havada güneşli olunca E5 trafiği çok yoğun, herkes kendini dışarı atmış durumda. Bu trafiğe girmeden E5 paralel yolundan devam ettim. Arayollardan önce Narcity’ye oradan E6 yolunu kullanarak Sultanbeyli’ye en sonunda da Şile otoyoluna vardım.

FJR her viteste yürüyor.  Kırmızı ışıklarda durmak hariç nerde ise 1. Vitesi hiç kullanmadım.  Şile otoyolu havanın güneşli olması sebebi ile çok keyifli.  Tek sıkıntı şuursuz gazlayan, açık egzoslu diğer motosiklet kullanıcıları! 2 farklı yerde kaza olduğunu eve duyunca öğrendim.  Her ne ise benim amacım motoru tanımak ve gaz reaksiyonlarını, virajda dönüşünü anlamak.  Şile üzerinden Teke köyüne vardım. Orada Tekel bayi yanında bir gözlemeci var, mola verdim.  Ispanak ve kaşarlı gözleme nefis, tavsiye ederim. Saat akşam olunca tam hava kararmadan geri dönüşe geçtim.

Gelelim izlenimlere;
Oturuş şekli rahat, bileklere çok yük binmiyor. Boyum 1.88, bacaklarım filan rahat kullandım.  Sele çok rahat.  Tur motoru.  Kullandığım hiçbir enduroda böyle rahat sele yoktu.  Ön cam elektrikli ve kullanırken bir düğme ile ayarlanabiliyor.  Çok pratik ve işlevsel.  Otoyolda kaldır, virajlı dağ yollarında indir, Nefis.
Sürüşe gelince, motor çok güçlü ve üst sınırı çok yukarıda, bunu bilip ona göre kullanmak gaz açmak lazım.  Her viteste gidiyor.  Vites göstergesi var, bu iyi.  Çünkü vites değiştirmeyi unutabilirsiniz.  Virajlarda bir vites seçip mesela 2 veya 3, değiştirmeden gitmekte mümkün. Frenler çok iyi.  Tabi balatalar ve fren hidrolikleri serviste değişti. Ama çok iyi duruyor ve kafa dalma yapmıyor.  Frenler linked denen özelliğe sahip.  Yani ön freni sıkınca arka fren pistonlarının bir kısmı, arkayı sıkınca de ön fren pistonlarının bir kısmı devreye giriyor, motor çok daha dengeli yavaşlıyor.
Otoyolda ise 4 veya 5. viteste çok rahat çok hızlı.  Ben zorlamadım.  Bir süre daha temkinli kullanıp alışmak, varsa gereken mekanik işlemleri yapmak gerek.

Bir başka yazıda bu motorun tarihçesi ve kısmet olursa gidebilir isem sürüş tecrübeleri üzerine yazarım.  Şimdilik bu kadar.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir