Africa Twin Peryodik Bakımı 13.500 (yoksa 12.000 mi?)
Bulgar turundan sonra Africa 13.500’e geldi. Son bakımı 8.500’de yaptırmıştım.
Önce kitap yani bakım kılavuzu ne diyor ona bir bakalım.
– Avrupa’da iseniz 12.000 km veya her yıl bakım yapılacak.
– Türkiye’de ise 6.000 veya her ay 6 ayda bir!
Bu konu forumlarda oldukça tartışıldı. Şimdi bizim Africa Twin Türkiye sınırından içeri gelince ne oluyor da bu bakım aralıkları böyle yarı yarıya kısalıyor? Honda’ya hatta Honda Japonya’ya yazanlar da oldu. gelen cevaplar beni ikna etmedi.
Amma aklı selime danışınca;
– 12.000km çok uzun. Hele motor DCT ise. Motorun kullanım tarzı da önemli 2 kişi yüklü ağırlıklı offroad giden bir motor için 12.000km 1 yıl riskli.
– Ama 6 ayda bir bakım da ne oluyor? Yani 6.000km dolmasa da her 6 ayda bir bakıma girmek neden zorunlu? Anlarım arada mesela toprak kum uzun bir tur olur motor zorlanır…. Bence 6 ay saçma.
Şimdi gelelim bizim Africa’ya 8.000km sularında iken birden bakım aralığının 6.000’de bire indirildiğine uyandım.
(Motoru aldığımızda 12.000km 1 yıl diye konuşulmakta olduğunu da hatırlatayım bu arada). İlk bakımı 1.000 km’de yaptırmış idim. Haydi gittik bakıma. Esengül çok da uzatmadan ama bakımın km’sini de kayıt ederek bakımı yaptı. Bu 6.000 ile 12.000 farkını onlara da sordum, net bir cevap yok.
Bulgar’dan sonra olduk 13.500. 6.000km dolmadı ama süre 12 aya geldi. Haydi dedim bakıma gidelim. Yapılan onlara göre 12.000 bakımı. Yağ ve 2 adet yağ filtresi değişti. Kontroller filan yapılıp zincir gerildi ve temizlendi. Kısaca Honda’nın tüm söyledikleri hızlıca seri yapıldı. Benim bir iki talebime de baktılar. Önemli olan orjinal orta sehpada bir sorun var imiş. (Daha önce telefonda etmişlerdi bu konuda). Benimki SW Motech. Bunu tekrar kontrol ettiler.
Geldik ödemeye:650TL…. Eh bu biraz tuzlu. Tabi Euro artınca ithal olan yağ ve yağ filtresi fiyatlarında aynen artıyor. Ama bence bu rakam biraz tuzlu.
Peki servis kalitesi? Ali Esengül direkt serviste gözü üstlerinde. Servis veren Murat Usta güler yüzlü ve seri, işini iyi biliyor. Motorunuzun yanına gitmenize de izin veriyor ve sorularınıza sıkılmadan cevap veriyorlar. Bunlar servisin olumlu tarafları. Bravo.
Motor servis sonrası sanki daha bir rahatladı ve seri gidiyor gibi geldi bana.
Şimdi sıra lastiklerde. Her ne kadar henüz diş derinliği göstergeleri kitapçıkta söylendiği gibi görünür değilse de, 3 yıl ve yaklaşık 14.000km oldu. Son yağmurlarda arka TC (traction cotrol) devreye girdi, özellikle hızlanmak için gaz açınca. Sanırım ağustos içersinde lastikleri değiştirecek ve yağmur mevsiminde yeni lastikler ile motoru kullacağım.