2014 Motosiklet Fuarı – 2

İzlenimlere devam edelim

Honda
Geniş bir fuar bolca motor ve yoğun ziyaretçi kalabalığı güzeldi.  Ve fakat şu an benim ilgimi çeken hiç bir Honda yok! Dominator, XR650R, XR400R, Africa, Transalp gibi motorları bizlere veren Honda artık %100 asfalt makineler üretiyor.  Africa Twin’i öldürdüler, yetinmeyip Transalp’i de sonsuzluğa uğurladılar.  Yerlerine çıkan Crossrunner (test edip blogda yayınladım) Crostourer asla enduro motor değiller.  Beni heyecanlandırmıyorlar.
Honda Goldwing, yeni modeli F6B ve CTX1300’de orada idiler.  Ve fiyatları da cazip idi, (hele BMW ile kıyaslayınca).  10 sene daha yaşlanınca bu makinelere de bakabilirim diyor geçiyorum.
Racing serisi de orada idi.  Ama bu benim ilgi alanım da değil.
Malesef VFR1200 yoktu.  Artık Türkiye’ye getirilmiyor. Sebebini bilemiyorum ama sürücüsünü sıkmayan, performans ve sürüş konforu veren bu motor yurt dışında gayet güzel yoluna devam ediyor.

Suzuki
Blogu takip edenler hatırlayacaklar uzunca bir süre Suzuki DL1000 Vstrom kullandım. Bu fuarda yeni DL1000 tanıtıldı.  Oturma çok kısa bilgi alma şansım oldu.  En son 2004 yılında yenilenen ve 10 yıla yakın olduğu gibi bırakılan motor yenilenmiş!  Kasa, şasi ve mekanik aksamda yeniden tasarlanmış.  Oturum olarak ergonometrisi hele uzun boylular için çok iyi.  Öne rüzgarlık gaga vs yeni.  Fuarda söylenen yakıt tüketiminin 4.5lt/100km seviyelerine indirildiği idi. Ön jant 19″ ve  Islak ağırlığı 228 kg.  Bu veri Supertenere (265 kg), CrossTourer (275 kg), Tiger 1200 (259 kg) ağırlık değerlerinden çok aşağıda 1200GS (229kg) ile başabaş durumda.  Asfalt ağırlıklı uzun yol makinesi görüntüsünde.  Fiyatı 42.500 gibi bir rakam söylediler. Bu fiyat diğer Japon üreticiler ile aynı seviyede (BMW için ise yorum aşağıda). Alabildiğim bilgiler bu kadar.  Webden ve testlerden araştırma yaparak detayları bulabilirsiniz.  Test etmeden daha fazla yorum yapmam imkansız.  Ama söylemek istediğim Suzuki’nin çok geç kaldığıdır.  9 sene nerede ise aynı makineyi üretip birden piyasaya çıkarmak bakalım nasıl tepki alacak kullanıcılardan?  Eski kasayı 60.000km kullanmış bir sürücü olarak benim beklentim, daha iyi frenler, amortisörler olur idi.  Eğer bunları sağlamış üstüne de benzin tüketimi iddia ettikleri değerlere indirmişler ise şansları var.  Bekleyelim ve görelim.  
Bunun dışında Suzuki racing makineler ve tabiki Hayabusa ilgi odağı idiler.

BMW
BMW ürün gamı sürekli yenileniyor ve teknik olarak çok rekabetçi konumdalar. Avrupa’da satışları gayet iyi.  Su soğutmalı GS ile de iyi iş yapıyorlar dünyada. Modelleri kısaca özetleyebilirim ama fiyatlar çok yukarıda.  F800GS 48.300TL liste fiyatına sahip. R1200GS 71.000TL’den başlıyor.  Tur motorları R1200RT 87.000, K1600GT ise 99.000’den başlayan fiyatlara sahip.  Perşembe günü standları nispeten sakindi. Belki bu fiyatlar buna sebeptir.
Teknik olarak bakarsak, ciddi bir ürün zenginliği ile Borusan fuara katılmış.  Her zamanki gibi derli toplu ve seviyeli bir sunum alanı hazırlamışlar.  Yeni ama eski RNINET farklı aksesuarlı tipleri ile orada idi.  Bu cafe racer, naked tipi makinede yeni motor bloğu var.  Ama çizgileri ve yapısı klasik.  Ön çatal paralever vs değil bildiğimiz amortisörler var. Klasik olmaya aday bir motor gibi duruyor.  Ama fiyatı 63.000TL!   Sanırım artan kur ve ve devamlı bindirilen  vergiler ile bu noktaya geldiler.  BMW Almanya ile de görüşüp bir şeyler yaparlar düşüncesindeyim.

KTM

Turuncu dev 1190 ADV ağırlıklı olarak fuarda idi.  990ADV’nin üretimden kaldırıldığını burada öğrendim.  Eğer 1LT (1.000cc) gerçek enduro motor istiyorsanız gidip 2. el temiz bir makine alın.  Bence klasmanında tek enduro kendisidir.
11900ADV farklı özelliklerde üretiliyor. Ön jant 19″ veya 21″ olabiliyor,  ön amortisörler elektronik veya el ile kumandalı olabiliyor.  Makinesi çok güçlü 150HP!  Tecrübe gerektiren ama uzun yola çok yatkın bir motor.  Henüz test etmedim, kullananlar genelde memnunlar.  Frenlerinin de iyi olduğunu ifade ettiler ki 150HP makine için bu elzem bir durum.
990SMT yani Super Moto da standda idi. 114HP motoru ve dik oturuşu ile çok güzel!
Bunun dışında Spormoto’da fuara iyi hazırlanmış, farklı modeller standlarında idi.  Cumartesi günü de son Dakar’ı da kazanan Marc Coma’yı getirdiler.  Tebrik ediyorum kendilerini!

Aprilia

Ferco motor fuara şık bir stand ile katılmış ve Aprilia’nın faklı modellerini de getirmişler.  Bunlar bizim şartlarımız çok uygun makineler.  Yeni Caponord, Dorsoduro, Shiver (750), Mana (otomatik vites) uygun fiyatları ile yerlerini almışlar.  Bu motorların hepsi kolay kullanım ergonometrisine sahipler.  Yolda test etmediğim için daha fazla yorum yapmam şu an imkansız.
Bunun dışında RSVmille ve bunun çıplağı TUONO’da fuarda idi.

Motoguzzi ise tek modeli ile V7Racer ile orada idi.  Paslanmaz çelik benzin deposu retro çizgileri ile çok şıktı.  Norge ve Stelvio’yu da getirmelerini isterdim.

Touratech
Bilgili ekipleri, ürünlerinin monte edildiği farklı model ve marka motosikletler ile üst katta idiler.  Geçen sene de benzeri bir standları vardı.  Bolca cd ve TÜRKÇE katalog dağıttılar.  Yetkililer bilgili ve sorulan sorulara net cevaplar almanız mümkün.  Fiyatlar ise EU ve ucuz değil.

Son olarak alt katta her zaman olduğu gibi satışta yapan firmalar vardı.  Çok fazla çeşit vardı diyemem.  Ne enteresandır ki Rukka, Schubert, Dainese, Arai, Shoei gibi markaların kendileri veya direkt ithalatçıları yoktu. Ürünlerinin teknik özelliklerini geniş kitlelere anlatabilecekleri bu fuara katılmadılar. Olay tamamen fiyat indirim ve taksit miktarına bağlanmış gidiyor.  Bu firmaların hiç değilse merkezden gelip katılıp ürünlerini anlatmalarında fayda var.  Aksi takdirde 500EU fiyatla adetli mont veya kask satmayı beklemeleri çok da gerçekçi değil.

Gene alt katta kevlar takviyeli pantalon üreten ve satan Bahadır İmrehan bir yandan mal yetiştirmeye çalışıyor bir yandan da teknik sorulara cevap veriyordu.  Sattığı malı ve özelliklerini bilen bir yetkili ile konuşmak biz kullanıcılar için nimet.  Bedenim kalmadığı için test edemedim ama Kızıltoprak’taki dükkanlarına kısa sürede gidip bakacağım.  Ürünleri kaliteli, satanlar işini biliyor ve Türk malı olduğu için bol modelleri var.
TECH 90

Evet yukarıdakiler beni dikkatimi çeken ve ilgi alanıma giren ürün ve firmalar hakkındaki görüşlerimdir.  Son olarak başarılı bir fuar organizasyonu daha geride kaldı.  Umarım 2014’de daha çok motorizeyi yollarda görürüz.

One Comment

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir