Suat Derviş, Liz Behmoaras’ın kaleminden hayatı
Liz hanımın Lale Pudding Shop kitabı hakkında daha önce yazmıştım. Kitap bir dönemin Sultanahmet’inden bir kesit sunuyordu. Hippilerin hayatlarından.
Bu yazarın diğer kitaplarını da okumak istedim. Sipariş ettiklerim arasında Suat Derviş, “Bir dönemin efsane kadını” da vardı.
Yazar, 1903 yılında yani Osmanlı’nı son yıllarında doğan Suat hanımın hayat hikayesini eserlerinden dostlarından ve kaynaklardan derlemiş. Suat Hanımın hayat hikayesi ile aynı anda Babıali, Osmanlı’nın çöküşü, Cumhuriyet’in ilk yıllarını ve yazarın politik (sol takiben komunizm) mücadelesini iç içe okuyorsunuz.
Suat hanım çok eğitimli, eserleri yabancı dillere çevrilen sanırım ilk Türk Kadın romancısı! Bir çok ünlü eser ona ait (mesela fosforlu Cevriye)!
Toplamda yazarın 31 (kontrol edilmeli) romanı var. Yüzlerce belkide binlerce makale, tercüme yazı. Çok üretken bir insan!
Istanbul Berlin Paris arasında geçen savaşlara, tanıklık eden bir hayat. 1930 yılında Berlin’e ilk gidişi ile ilgili Ayşe Gülen Eyi Hanımın aşağıdaki yazısını okumanızı tavsiye derim.
80 Mark ile Berin’de Suat Derviş
Babıali’ye 1920’lerde gidip kendini romancı ve gazeteci olarak kabul ettiren bir güçlü kadından bahsediyoruz.
Bir kitap ile o dönemi ve Suat Hanımı anlamak mümkün değil. Kadın hakları üzerinde de emek sarf eden (kadınlardan oluşan dergiler çıkarmak, sorunları yazmak gibi) Suat Hanımı tanımanızı ve bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.