Son Sultan Ahmet Ertegün “Rock’n Roll’un” Yükselişi
Evet kitabın adı oldukça uzun. Ama Atlantic Plağın kurucusu Ehmet Ertegün’ün hayatı söz konusu olunca, gayet normal. Kitap oldukça kalın ve kapsamlı 550 sayfaya yakın. Sizi sürüklüyor ama bir oturuşta okunması mümkün değil.
Doğru da değil çünkü 1920’lerden başlayıp 2000’lere dek süren hikaye bu. Öncelikle Ahmet Ertegün’ün babasının kısa bir öz geçmişi var. ABD’deki ilk Türk Baş Konsolosu olan Mehmet Münir Beyefendinin Osmanlı’da memur iken Yeni Türk Cumhuriyetine yani Ankara’ya sorunları çözmek için gönderilir! Mustafa Kemal İstanbul’u tanımadıklarını ama kendileri ile vatandaş olarak görüşeceklerini söyler. Sonunda da kendilerini “rehin” alarak Ankara’ya götürür! Türkiye Cumhuriyetini bu şekilde net olarak tanıyan Ahmet Ertegün kendini ABD başkonsolosu olarak bulur. (Lütfen arada geçen olaylar için kitabı alınız).
Saygı duyulan, fikir danışılan bir elçidir. ABD başkanı 2.Dünya hakkında fikirlerine başvurur mesela!
Ahmet Ertegün 2 yaşında ülkesinden ayrılmıştır. Okul hayatı başlar. Ağabeyi Nesimi ile müzik hele zenci müziği jazz blues onlar için tutkudur. Unutmayın ırkçılığın zirvede olduğu ABD’de zenciler batakhanelerde çalmaktadırlar. Ahmet sürekli bunları takip eder ve plak biriktirir. O kadarki ilk işlerine sermaye olması için satacak kadar! Tüm ülkeyi gezer sanatçılar keşfeder. Atlantic gelişir. Ray Charles Atlantic Records’un sanatçısıdır mesela.
Enteresan olan Ahmet Ertegün zamanı geldiğinde şirketi JAzz ağırlıktan Roock’n Roll’da dominant bir duruma getirmeyi de bilir. Rolling Stones ile anlaşma yapar. Yıllarca çalışırlar. 1998 yılında 75 yaşında iken Kid Rock’ı keşfeder. Enerjisi bu kadar yoğun bir insana saygı duymak gerekir.
Tabi iş hayatında ayrılmalar birleşmeler, satın almalar hepsini yaşar. Şirketini de bir kayıt stüdyosunu yönettiği gibi yönetir. Hayır aslında kayıt stüdyosunu çok ama çok daha mükemmeliyetçi olarak yönetir. Sanırım Still and ANsh kayıt yaparken anılarında derlerki stüdyoya gelen Ahmet’in nasıl sound’u yakalamalarına ön ayak olduğunu anlatırlar. Aslında bu tüm sanatçıları içinde geçerlidir.
Peki bu kitap niye okunmalı;
Artık geri gelmesi mümkün olmayan 1930 ile 2000’ler arası müzik dünyasına veya genelde o döneme ilginiz varsa,
Rock’n Roll tarihine müziğine ilginiz varsa,
Başarılı bir iş adamını tanımak istiyorsanız,
Mutlaka okuyun derim.