“Sıradışı Yolculuk” Tristan Jones

Bugüne dek onlarca seyahat güncesi okudum. Bir kısmı hakkında düşüncelerimi bu blogda yazdım.  Bu kitapların çoğu etkileyici idiler.  Bir kısmı yalnız yolda olmakla ilgili idi.  Bir anda aklıma gelenler, Özcan Yurdalan’ın gözünden Orta doğu, Kuzey Afrika, İran ve Hindistan gezileri.  Kendine hayal + gezi dünyasına sizi götürmesi. Nadir Paksoy’un uzak diyarlara yolculuklarının günceleri.  Ve bunlardan en önemlisi “Yaş 21 Hayber” (bu kitabı mutlaka okuyun derim).

Yabancılardan öne çıkan ise bir çok motosikletli seyyaha ilham veren Ted Simon’dan “Jupiter’s Travel”.  Artık var olmayan bir dönemde yapılabilecek bir gezinin güncesidir.  Günümüzde mesela Kuzey Afrika’da artık motor süremezsiniz, Orta doğu’da bir çok ülke ise savaş sebebi ile ulaşılmaz konumdadır.

Arada yelkenle dünyayı keşfeden yazarlarımızda var okuduğum.  Sadun Boro ve yelkenlisi Kısmet ile yaptığı geziler,  Uzaklar teknesi ile Atasoy’lar, kendi teknesini yapan ve dünyayı gezen Eralp Akkoyunlu’nun Deniz Çingenesi var. Birde Rüzgar Baba var, inanılmaz kısa hikayeleri ile, hele hele Ege Denizin’de bir ada’da yaşayan Fenerbahçe’li yaşlı balıkçının hikayesi ile….
Rüzgar Baba

Bunların hepsi okunması gereken nefes aldıran eserler.  İşte bunlara bir tane daha eklendi.  Sıradışı Yolculuk kitabı ile TRISTAN JONES!  Yolculuk 1970 yılının son aylarında başlıyor ve 1975 yılında sona eriyor.  Tristan yeryüzünün irtifası en düşük olan yeri (Ölü deniz) ile irtifası en yüksek olan yerinde Titikaka gölünde yelken basıyor, Güney Amerika’nın büyük bir kısmını nehirler vasıtası ile geçiyor.

Geçtiği yerler hakkında ön bilgi sahibi, günlük politik durumları insanların yaşam koşullarını yazıyor.  Defalarca tutuklanıyor, çoğunda kahraman olarak serbest bırakılıyor.  Çünkü kendisi örneğin Bolivya’ya gölden giren ilk yelkenli hatta ilk Avrupa’lı denizci.  Keza Güney Amerika’da nehirler üzerinden seyreden ilk yelkenli de onunki.

Seyahatinde generaller, diktatörler ve cumhurbaşkanları ile tanışıyor. Haile Sleasiye ve Paraguay Cumhurbaşkanı Alfredo Stroesner ile tanışıyor, teknesinde misafir ediyor.  Geçtiği yerlerde anlattığı insanı yaşam koşulları ve buradaki duruşu önemli.

İnanılmaz bir iradesi ve yolculuğunu tamamlama azmi var.  Ekibi ile inanılmaz şartlarda yol almaya sürekli devam ediyor.  Gerektiğinde teknesini karadan kol gücü ile yürütmekte buna dahil.  Güney Amerika vahşi doğasında yaşadıkları yanında okyanusta atlattıkları hafif kalıyor.

Yolculuğun ilk kısmında kullandığı tekne Barbara 38 feet yaklaşık 12 metre boyunda.  Son kısmında Humbolt akımına karşı kullandığı Güney Amerika’yı geçtiği teknesi Sea Dart ise 6 metre boyunda.

Her şeye rağmen, sürekli devam eden ve her zorluğa katlanabilen biri Tristan.  Günümüzde vazgeçtim seyahati, kendi hayatına bu kadar asılan ve azmeden az adam/kadın velhasılı insan tanıyorum.  İnandığı amaç uğruna her şeyi göze alabilen ve ekibini hep koruyan bir kaptanın hikayesini okumak isterseniz, bu kitabı edinin.
Sıradışı Yolculuk

Tristan Hakkında linkler

wikipedia

Obituary

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir