Kumda bir Çizgi

line in the sand comparo

12 Şubat 2018 Güncelleme:
Bu kitabın Türkçe baskısı Pegasus yayınlarından çıktı. Kitabın Linki:  “Kırmızı Çizgi” paylaşılamayan toprakların yakın tarihi.  Tavsiye ederim.

Bugün Ortadoğu’da yaşanan karmaşa ve savaşları anlamak için geçmişe bakmak lazım.  Pico Sykes anlaşmasını duydunuz mu?  Kitabın kapağında yer alan haritaya bakın.  Birde bugünkü Irak ile Suriye arasında yer alan sınıra bakın.

James Barr tarafından yazılan kitap İngiltere ve Fransa arasında bölgeye hakim olmak verdikleri mücadeleyi hatta gizli savaşı belgeleri ile anlatıyor. O kadar çok belge isim ve kaynak var ki  adeta ders kitabı gibi.  Bu kitabı aslında Türkçeye çevirip okullarda okutmalı, ki oynanmakta olan senaryoyu iyice anlayalım.  (evet kitabın Türkçe baskısı an için yok).
Kısa başlıklar yazarsak;
Lawrence eli ile Arap milliyetçiliği ile Osmanlı’ya karşı ayaklanma başlatılır.  Tabi tüm Ortadoğu hükümranlığı için Araplara sözler verilir.

Arka planda İngiltere ve Fransa Irak ile Suriye’yi paylaşırlar. Mr Sykes Ortadoğu hakkında uzman olduğuna Arapça ve Türkçe bildiğine Londra Hükümetini inandırmıştır.  (ki her iki dili de bilmemektedir kendisi).  Bir ucu Kudüs’te olan bir çizgi çekilir.  Üst taraf Fransa alt taraf ise İngiltere’ye ait olacaktır. Kenara da İsrail devletinin temelleri atılır.  Tabi bu planda ayaklanan ve Osmanlı’ya karşı savaşan Arap kabile ve milliyetçilerinin haberi yoktur!  Lawrence’de sonradan öğrenir, evet satılmıştır.  Bu ne ilk ne de son olacaktır bu bölgede.  Lawrence geri çağrılır, ve kızağa çekilir.  Görevini tamamlamıştır.

İngiltere ve Fransa birbirlerini zayıflatmak için el altından savaş başlatırlar.  Bu arada gerek birinci gerekse ikinci dünya savaşında müttefik olan Fransa ve İngiltere Ortadoğu’da bir yandan Alman istilasından çekinir öte yanda birbirleri ile kıyasıya mücadele ederler.

İlk başlarda bölgenin geleceğine bölge halkları karar versin diyen ABD, akabinde ve detayında petrolden pay ister hatta net olarak alır!

Önce Fransa Suriye’yi kaybeder.  Derken Lübnan’da kabine seçilir.  Bu arada Fransız ordusu yerel halka Şam’da ateş açar vurur öldürür.  İngilizler Irak’tan çekilir.

Son olarak İsrail’de hükümran olan İngilizler kendilerini bir terör dalgasının içinde bulurlar.   Hayfa Limanında 25 Kasım 1940’da PATRIA isimli gemi batırılır.  Gemide Avrupa’dan kaçan Museviler vardır. 1800 yolcudan 267 kişi ölür.  Gemiyi İsrail’li direniş örgütü Hagannah Fransız desteği ile batırmıştır gibi kötü söylentiler vardır.  Gemi Fransa’dan gelmiştir. Limana yolcularını boşaltmasına ise Kudüs’te hükümran İngilizler izin vermemektedirler!
1942’de ise Struma faciası yaşanır.  Romanya’dan Istanbul’a Musevi mülteciler ile gelen gemiye İsrail’e gitme izni verilmez.  Gemi Karadeniz’e açılır ve batar. Birkaç kişi kurtulur.   (Mavi Marmara’mı dediniz?  Ne enteresan rastlantı değil mi?).
Sonuçta İngilizler de Kudüs ve İsrail’den çekilirler.

Arada birde kurulan ismi Türk kendisi tamamen yabancı olan bir de petrol şirketi vardır.

İngilizce biliyor ve Ortadoğu bu hale nasıl geldi diyorsanız, bu kitabı edinip okuyun.

Şubat 2018 Güncellemesi:  Kitabın Türkçesi KIRMIZI ÇİZGİ adı ile Pagasus yayınlarından çıktı.  Kaçırmayın.

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir