Çocuktan al haberi: “http://www.kickstarter.com/”
Oğlum bana, çizimlerini yaptığı kişisel ulaşım aracının imalatı için, İnternet’ten kaynak bulacağını söylediğinde şaşırdım. “Projeyi duyuracağım ve bana para verecekler!” diye de ekledi.
Oğlum klasik laftır “there is no free lunch!” diye cevap verdim.
Oda bana http://www.kickstarter.com sitesini gösterdi! Site “crowdfounding” denen prensipte çalışıyor. Mucitler, tasarımcılar, yapımcılar kısaca üretme kapasitesine sahip insanlar, fikirlerini duyuruyor ve projeleri için finans talep ediyorlar.
Crowd funding nedir derseniz; buyurun wikipediadan okuyalım.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding
Site 2009 Nisan ayında hayata geçmiş. 24 Temmuz 2013 itibarı ile 107.653 proje duyurusu yapılmış. Tüm projeler için 717 milyon dolar katkı sağlanmış. Katkı yapanlar tüm dünyadaki internet kullanıcıları. Katkı miktarları ise 1 dolar gibi rakamlardan başlıyor. Kickstarter projeleri sahiplenmiyor. Ama gerekli miktarı tutanları sürekli arşivliyor.
Sitedeki fikirler teknolojik cihazlar ile sınırlı değil. Kültürel faaliyetler, film senaryoları da var. Mesela Irak savaşı ile ilgili dökümanter çalışmaları gibi. Keza Türkiye’den de projeler yer almış (aşağıdaki detaya dikkat).
Ama burada ufak bir detay var. Proje başvurularında bulunanların, ABD, İngiltere, Kanada, Avusturalya veya Yeni Zelanda’da yerleşik olmaları gerekiyor. Bir tür Anglo sakson iş ortaklığı durumu var. Türkiye’deki projeler için başvuranlarda ABD’de yerleşik kişiler!
Site hakkında wikipedia’da aşağıdaki bilgiler mevcut. Sonuna kadar okuyun lütfen. Bazı uyarılarda var. Özellikle çalıntı projeler ve patent sorunları gibi.
wikipedia.org/wiki/Kickstarter
İnternet’in amacı bilginin yayılması ve paylaşılması (idi). Kesintisiz bir iletişim vaat ediyordu (arpa zamanlarında). Aradan geçen yıllar içersinde hızla yayılan bir alt yapı halini aldı. Bireysel ulaşım hızlandı, uzak noktalardan wireless erişim imkanları arttı. Tabi içerikte hareketlendi.
http://www.kickstarter.com, İnternet’in felsefesini yansıtan bir proje. Umarım ülkemizden yaratıcı beyinlerin katıldığı benzeri projelerde hızla hayata geçer.