Bernard Lewis Tarih Notları

Bernard Lewis Türkiye ortadoğu ve İslam Tarihi üzerine uzman bir tarihçi. Bu son anılarını içeren kitabını 95 yaşında yazmış.  Kapakta göreceğiniz üzere Buntize Ellis Churchill ile birlikte.

Kitapta Türkiye ile ibernard Lewis.jpglgili farklı bölümlerde konular geçiyor.  Ve bunlar asında bir döneme de ışık tutuyor.  Yazarımızın Kaddafi’den Papa’ya, Cheney’den Turgut Özal’a kadar dönemin çok önemli politik dini figürleri ile birebir ilişkisi olduğunu da okuyarak öğreniyoruz.

Anılarını okumak aslında dünyada belli bir coğrafyanın nasıl kendi kendini açmazlara soktuğunu (o
rta doğu) ve burayı çözelim derken 3. ülkeler tarafından durumun nasıl daha da karıştığını görüyoruz.  Tarih profesörü Lewis İngiltere’de başladığı kariyerine Kaliforniya’da devam ediyor.  Ortadoğu’dan da bir çok öğrencisi oluyor.  Onlar ile bağlantısını elinden geldiğince canlı tutup öğrencilerini takip ediyor.

bernard lewis Tarih Notları11. Kısım da Paris’te yargılanması var.  Tavsiye ederim okuyun.  Yargılanma sebebi ise Ermeni Soykırımı dememesidir.  Konu nasıl çarpıtılır, Fransa’da bu iş nasıl politik hale gelir, ibret verici.

Keza 13 Bölüm Siyaset ve IRAK savaşı kısmı da ilginç.  Bu bölümde yaptığı öneriler bölgeye teğeden inme demokrasinin gelmeyeceği yönünde.   Düşüncesi bölge insanının bir ahenk ve istişare içinde çözümler araması.  (Irak hakkında okuyacağınız tek kitap bu olmamalı elbette).

 

Yazar özel hayatını da açıyor.  Evliliklerini ailesini.  Kitapta eş yazar olarak kapakta ismi Geçen Buntzie Hanım ile olan tanışması çok hoş.

400 sayfanın üzerinde ve yer yer hızlı geçişler olan kitabı bir yerde bir dönemi biraz daha anlamak açısından okumanızı tavsiye ederim.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir