BALKANLAR, Mustafa Balbay’dan Gezi ve İnceleme

Mustafa Balbay, Balkanlar’a farklı dönemlerde yaptığı gezilerden derledikleri ile bu kitabı hazırlamış.   İlk ön söz Şubat 1998 tarihli.   Yazar Eylül 2003 tarihli 3. basım için ek bir ön söz yazmış ve aradan geçen 3 yıl içinde olanları kısaca özetlemiş. Örneğin artık Yugoslavya yok, yerini Sırbistan Karadağ almış durumda. Günümüzde ise Sırbistan ve Karadağ ayrıldı ve 2 ayrı devlet oldular.  Kosovo’da ayrılmış durumda.
Benim elimdeki kitap ise 7. Baskı tarihi ise Şubat 2011. Görüldüğü üzere Balkanlar çok dinamik sürekli devinim halinde.

Kitaba geri dönersek, yazar en temel ulaşım araçları ile yaptığı seyahatinde, yerel insanlar ile olan görüşmelerini tarihi bilgiler ile harmanlayıp kaleme almış.  Hele Osmanlı döneminde olanlar ve bu toprakların (yaşayan yüz binlerce Türk’e rağmen) nasıl kaybedildiği yer yer işlenmiş.   Mesela “Sade suya Tirit elden gitti Girit!
 İlk kısımlarda birde yardımcısı var Balbay’ın Evliye Çelebi.  Coğrafyanın eski halini anlamak için Evliya Çelebi’den yapılan alıntılar hoş olmuş ama yer yer uzunca olmuş gibi geldi bana.

En son eski adı ile Yugoslavya’ya ayrılan kısım etkileyici.  Mesela Almanların daha bölünme söz konusu değilken Hırvatistan’ı tanıma konusunda bu kadar istekli olduklarını ben buradan öğrendim.  Çok da şaşırmadım.  Yıllar evvel Avusturya Slovenya sınırında binlerce sınır taşını üzerlerinde SLO ve AU yazan taşlarla alel acele değiştiren zihniyette bu.  “Böl ve Yönet”, hatta özelleştirmelerde satın al!

Kitap hakkında aşağıdaki linkteki görüşleri de sizinle paylaşıyorum.
http://www.gezijurnal.com/2010/07/sahaf/sahaf-balkanlar-mustafa-balbay/

Eğer Balkanlar ilgi alanınızda ve seyahat etmeyi sevdiğiniz (veya planladığınız) bir coğrafya ise, kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir