24 Mart 2024
2024 Mart Sea Belle Furling TamburuTamiratı
- SORUN
Teknenin ana yelkeni sarma yelken. Direk içinde yer alan tambur üzerindeki ip kullanılarak yelken sarılabiliyor. Jeannau DS45 modelinde ZSPAR direk ve tambur mekanizması kullanmış. 2008 model olan teknede halatın sarıldığı plastik beyaz ve bir cıvata ile sabitlenmiş. Genelde orijinal aksamda sıkı geçme siyah plastik tambur (wormdrive) kullanılıyor. Bu siyah malzeme zaman içinde kırılganlaşıyor ve çatlıyor. Boydan çatlamaların olduğu bir örnekte ponton komşumun teknesinde gördüm.Düşüncem benim teknemdeki zaman içinde beyaz plastik malzeme ile değişmiş. Ama buda dayanmadı. Kırılan hatve sebebi ile halat atlama yapıyor, sürtünme oluşuyor. Yelkeni açmak ve kapamak yani sarmak güçleşiyor.Benim teknenin tamburunu söktük, fotoğraflar aşağıda. Dikkat ederseniz, beyaz plastik tamburun üst tarafından bir cıvata ile sabitlendiğini görebilirsiniz. Ayrıca arka kısma monte edilen alüminyum yarı ay şeklindeki parçaya dikkat. Halatın düzgün sarılmasında bunun önemli bir rolü var. Bu monteli iken halatın yerine iyi oturması ve güzel dönmesi gerekli. - Çözümler
Burada tamir için 3 farklı çözüm var.- Orijinal Parça
Komple satılıyor. İngiltere’de satıcı firma ile yazıştım. Hem pahalı hem de zaman içinde tekrar sorun çıkaracak bu çözümü tercih etmedim. - Marmaris’te Geçme Plastik tambur yapan var.
Plastik sorunlu olduğu için bunu da değerlendirme dışı bıraktım. Bu çözümü ponton komşum tercih etti. Gönderdiği tambura aynı hafta içinde sağlam plastik tamburu takarak geri gönderdiler. - Aluminyum malzemeden komple yenisinin üretimi.
Bunu Marmaris’te ve İstanbul’da yapan var. Marmaris 550, İstanbul ise 300EU fiyat verdiler. İstanbul Maslak oto sanayide yer alan tornacıya orijinal parçayı sökerek götürdüm. 1 hafta içinde parçayı hazır etti.
- Orijinal Parça
- Tamirat aşamaları
Gelelim tamirat aşamalarına.- Sökme
Ana yelkeni sökmeye gerek olmadığını belirtmek ile başlamak isterim. Bu tambur mekanizmasını ana direğe bağlayan altta ve üstte 2 ana cıvata var. Ayrıca yanlarda 2 boruyu tutan 2 cıvata daha var. Bunlar sökülüyor. Benim teknede ana yelkenin alt ucundaki bir shackle ile yelken alt ucundan bu tambura bağlı. Bunu da sökmek gerekiyor.
Deniz tuzu her yere işlediği için sabırlı olmak ve sıcak su WD40 gibi çözücü yumuşatıcı önlemler almak gerekli. Gerekenler lokma ve alyen anahtarlar.
Sökmeden önce bol fotoğraf ile direği, halatın ne kadar sarıldığını vs belgeleyin, lazım olacak.
Söktükten sonra ise bu shackle’a bir büyük tornavida veya alyan takarak yelkenin hareketi, istemsiz açılması veya aşağıya kayması engellenmeli. - Tamirat
Dediğim gibi, ben tamburu İstanbul’da Maslak Atatürk Oto Sanayi de yer alan bir tornacıya yaptırdım. Bunun alternatifi Marmaris’te.
Her ikisinin de GSM numaraları aşağıda. Seçim size kalmış.İstanbul Erdem Torna: +90 535 709 1123
Marmaris Bahadır: +90 530 304 6090 - Montaj
Evet işte burada iş başlıyor. Öncelikle halatı da değiştirdim. 10’luk Kaya Halat kullandım. Burada Dynema esaslı halatı sert olacağı sebebi ile tercih etmedim. Tambur içinde rahat dönmesi gerekiyor.İlk montajda, alüminyum kanallarda hatve aralığının dar olduğunu gördük. Tambur tekrar tornacıya gitti. Kumpas ile ölçümde 3/10mm gibi fark gördük. Malzeme tekrar işlem gördü.Takiben yapılan montajda ise Zspar’ın azizliğini gördük. Şöyleki, tamburu ana direğe sabitleyen 2 paslanmaz çelik lama gibi parça var. Bunları direğe içerden bir tür macun mastik ne dersiniz yapıştırmışlar. Yıllar içinde bu sertleşmiş. Üst parça direğin için hemen düşüverdi. Bunu japon türü yapıştırıcı ile tutturmak mümkün olmadı. BU arada parçada boşaldı.
Sonuçta bunları yapıştırmak yerine direğe ve bu parçaya delik açarak bir perçin ile alt üst tutturduk. Ve sorun çözüldü. Burada ZSPAR kötü bir mühendislik örneği vermiş, işi kalıcı çözmek yerine baştan savma iş yapmışlar.Detaylandırır isem;
Direğe 3 mm gibi şarjlı matkap ile delik açıldı. Aynı anda direğe bağlı olan lamayı delmek mümkün olmadı. Bu küçük parça yerine atölyemizde 2 parça yaptırıp hazırlattım. Direk üzerinde önce cıvata ile sıktım, takiben orta deliğe perçin ile sabitledim. Gayet güzel oldu. (Emniyet olsun diye orta deliğe dişte açmış idik ama gerek kalmadı. Alüminyum perçin daha güvenli geldi).Takiben halatı alttan itibaren sarmaya başladık. Burada dikkat edilecek nokta ise ne kadar saracağınız? Yani alttan itibaren kaç hatve saracaksınız? Daha önce çektiğini fotoğraflara bakmanızı tavsiye ederim. Az sarmanız durumunda, halata ilk başlarda ters açı ile yük biniyor, ayrıca tamburun üzerinde çok fazla boşluk kalıyor. (Nerden bunu bildiğimi sormazsınız artık).Bundan sonra tamburu direğin içine yerleştirmek ve sökülen shackle montajı gerekli. Ben tüm paslanmaz cıvataları değiştirdim. Üstünden çıkanların düşleri arasındaki deniz tuzunu sıcak su ve WD40 ile tam temizlemek mümkün olmadı. Size de cıvata ve pulları değiştirmenizi tavsiye ederim. Bu iç kısmın pek fotoğrafını çekememişim. İlerde çeker isem paylaşırım.
- Sökme
- Sonuç
Bu işlemleri takiben yelken seyrine de çıktık ama nerede ise hiç rüzgâr yoktu. Sorunsuz yelek basıp kapatabiliyoruz. (Tabi halatı kaç hatve sardığınız burada önemli). Son ince ayarlar yapılıp rüzgar seyrinden sonra da deneyimlerimi paylaşırım.
NOT: Resimleri zaman içinde yükleyeceğim.